Avagy hogyan Ne legyünk krónikus mozgáskerülők...

Hétfőtől edzek...

Hétfőtől edzek...

Edz testtípusodnak megfelelően - II. rész: Mezomorf alkat

2017. március 19. - KissLifeGym1

Vastagabb csontok, nagy izületek, izmosabb tónusok - ez a mezomorf testalkat ismérve. Izmos végtagok, izmos vállak... sokan sokat dolgoznak azért, hogy elérjék ezt. Viszont némiképp hajlamosabbak a hízásra az ilyen alkattal megáldott emberek, mert sokkal aktívabbak, emiatt nagyobb mennyiségű energiapótlásra van szükségük.

mezomorf.jpg

Érdemes tehát legalább heti 1-2 alkalommal aerob edzést beiktatni, nehogy hájréteggé alakuljon a zsíraktár. És az erősítő gyakorlatoknál pedig akár 2 izomcsoportot is megdolgoztathatsz. 

Fontos a fehérje dús étrend, viszont ha ilyen testalkattal bírsz, célszerűbb zsírszegény verziókat választani. Ügyelj a folyadék bevitelre - napi 2,5 liter ajánlott! És ne feledd, hogy 72 órás pihenőidő számodra az optimális!

mezomorf2.jpg

edzocentrum.hu
kisslifegym.hu

Edz testtípusodnak megfelelően - I. rész: Ektomorf alkat

Az ektomorf alkat nőies, vékony, mondhatni csontos. Akik ilyen testalkattal vannak megáldva, nehezen tudják magukra rántani a kilókat - hát még az izmot.

Ebben nagy szerepet játszik a gyors anyagcsere, ami miatt az ilyen alkatú embereknek nagyobb a kalóriaigényük. Mintegy tömegelésként érdemes fokozott figyelmet fordítani a magas fehérjetartalmú ételek fogyasztására. ektomorf.jpg

A karido- és aerob edzéseket jobb, ha kerülöd. Hiszen hízni és izmot építeni szeretnél, nem pedig fogyni. A súlyzós gyakorlatok során legalább 15× ismételj, és sok összetett gyakorlatot végezz - mert azok fokozzák a tesztoszteron szintet.

Ektomorf testalkat esetén a hasfali izomzat gyenge, így nem tartja annyira stabilan a belső szerveket. Már csak emiatt is érdemes figyelmet fordítani a fent említett edzés tippekre. Hiszen ha megerősíted az izmaidat nem csak jobban fogod magad érezni a bőrödben, de megelőzheted a tartási rendellenességek kialakulását is. 3930961-fitness-wallpaper.jpg

 edzocentrum.hu
kisslifegym.hu

Diéta - döntsük le a mítoszokat

Amit rögtön tisztáznunk kell:
Attól, hogy valaki rendszeresen kondizni jár, még oda kell figyelnie a táplálkozásra. A sport önmagában nem minden, sőt! Az edzés közben a a szervezet különböző raktárakból merít, amiket pótolni kell - amit elsősorban tápanyag-dús étkezéssel tudunk megtenni.

dieta.jpg

A jó és rossz szénhidrátokról ma már beszéltünk - így nem kell túlmagyaráznom mekkora emeletes baromság azt pedzegetni, hogy ha fogyni akarsz, űzd ki az életedből a szénhidrátot. Valamiből energiát kell merítenie a szervezetednek, csak nem mindegy, hogy az csokoládé, vagy egy tápanyagokban gazdag gyümölcs-e.

És akkor meg is érkeztünk az "este 6 után nem eszem, és akkor fogyni fogok" témához. Ha 5-kor megeszel 2 nagy tál csülökpörköltet, akkor sem vagy előrébb. Ehetsz nyugodtan 6 után is, de megint csak nem mindegy, hogy mit. Lassan már közhelynek számít, de a csirke+rizs kombóval sosem lehet mellé fogni - fehérje + szénhidrát.

dieta2.jpg

Meg azt sem árt elfelejteni, hogy ha fogyni akarsz, kevesebb kalóriát kell bevinned, mint amennyit elégetsz!

edzocentrum.hu
kisslifegym.hu

Szénhidrát - barát vagy ellenség?

Szervezetünk elsősorban szénhidrátokból nyeri az energiát.
És, hogy mi a szénhidrát?

1 gramm szénhidrát 4,1 kalória.
Vannak egyszerű szénhidrátok, és összetettek - utóbbi az úgynevezett "jó" szénhidrátok csoportja. Az összetett szénhidrátok vitaminok, ásványi anyagok, és rostok. Vagyis a rizs, a zabpehely, a zöldségek, gyümölcsök, a diófélék, durum tészta, gomba... stb. 

szenhidrat.jpg

A rossz szénhidrátokat könnyű kiszűrni: lisztes és agyoncukrozott vackok. Az ilyesmikben semmi hasznos tápanyag nem leledzik, amiből a szervezetünk tudna merítkezni. Ellenben a hájréteg gyarapodásához zokszó nélkül hozzájárulnak, szóval jobb hát kiűzni őket az étkezésből.

Mikor nagyon megcsappan a szénhidrát raktár, szervezetünk elvonási tüneteket produkál - hiszen nincs miből energiát generáljon. Ilyenkor fáradtság érzet tör ránk és vágyódás a cukros ételek után. Hosszabb távon pedig komolyabb problémákat is okozhat, mint például szív- és érrendszeri panaszokat, emésztési rendellenességeket, ízületi gyulladást.

szenhidrat2.jpg

Szerencsére az okosok már erre is megalkottak egy képletet.
Egy átlagos férfi számára az ajánlott napi bevitel 4-6 gramm, egy átlag nőnél pedig 3-4 gramm testsúlykilogrammonként.

edzocentrum.hu
kisslifegym.hu

 

"Súlyzós edzés nőként? Nem akarok úgy kinézni, mint egy pasi..." - Baromság!

Ez az egyik legnagyobb tévhit a világon.
Ha egymás mellé áll egy fitness model és egy női testépítő, rögtön megérted a különbséget!

A férfi szervezet 2 lábon járó tesztoszteron egy nőihez képest - a tetemes izomnövekedéshez pedig elengedhetetlen ez a hormon. Egy profi női testépítő nem naturálban éri el azt a fizikumot, amitől a terembe letévedő gyengébbik nem retteg. Nyugodtan forgathatsz nagyobb súlyokat is - hiszen csak úgy fejlődsz.

noiedzes2.jpg

Ugyanakkor csodát se várj!
Súlyzózással nem fognak a zsírpárnák izommá alakulni. A zsírtól csak az erob edzéssel tudsz megszabadulni. Ismétlem, aerob mozgással, nem pedig kardioval! Igaz, a zsír raktárból is merít energiát a test a kardio alatt, de az izomszövetekből is.

Egy szó, mint száz: nőként, ha jól akarsz kinézni, keményebben meg kell nyomnod az edzéseket, mint a srácoknak. És ha emellett még a kajára is odafigyelsz, néhány hónap alatt elismerő tekintetekkel találkozol majd szemben az utcán!

noiedzes.jpg

edzocentrum.hu
kisslifegym.hu

Miért ne blicceld el a bemelegítést és a nyújtást

A teremben napi szinten szomorúan konstatálom, hogy az emberek többsége vagy egyből belecsap a lecsóba, vagy csak olyan tessék-lássék módon melegít be; a levezetést pedig egy az egyben átszkippeli. Értem én, hogy rohanó világot élünk, de tudatában vagy, hogy az egészségeddel játszol?

bemelegites.jpg

Bemelegítés alatt a szervezet fokozatosan kapja a terhelést. Ez azért jó nekünk, mert a merev izmok eközben fellazulnakígy izom- és ízületkímélő üzemmódban tolhatjuk az edzést. Az intenzitás fokozódása közben az energiafelhasználás növekszik, az erek kitágulnak, és az idegrendszer ingerküszöbe is növekszik - minek okán javul a mozgáskoordináció. Ergo: fizikailag és szellemig is ráhangol bennünket a gyakorlatokra.

Mikor edzés után nyújtásról beszélünk, statikus nyújtásra gondolunk. Ez azt jelenti, hogy 20-30 másodpercig tartjuk ki, de nem feszítjük túl! Onnan tudod, hogy helyesen csinálod, hogy az utolsó másodperceknél már nem lenne szabad fájdalmat érezned - hiszen a megfeszült izomrostok "visszaálltak".

nyujtas2.jpg

Az edzés alatt mindig a prevenció elve lebegjen a szemed előtt, hiszen a te érdeked, hogy mindig sérülésmentesen hagyd el az edzőtermet.

edzocentrum.hu
kisslifegym.hu

Zsírégetés felsőfokon - avagy mi is az az aerob edzés?

Szervezetünk legfőbb energiaraktára a zsírréteg, ezért ez az utolsó "fakk", amibe nyúl, hogy ne essünk össze. Hogy az edzés során egyből ebből a tárolóból plántáljon belénk szervezetünk energiát, első sorban arra van szükségünk, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be, mint amennyit elégetünk az edzés alatt.

zsiregetes.jpg

A kardio is király dolog, de az aerob edzés során sokkal magasabb az oxigén felvétel, ami segít úgymond belobbantani a zsírt. Érdemes beszereznünk tehát egy pulzus mérőt. Hogy miért? Hallottál már a zsírégető pulzus tartományról? A maximális pulzus képlete: 220- életkor. Az eredmény 65-75%-a pedig a zsírégető sáv.

Legalább 35-40 perc, mire szervezetünk felismeri, hogy aerob edzést folytatunk. Tehát hiába végeznénk a gyakorlatokat magas intenzitással, csak annyit érnénk el vele, hogy kifáradunk. Ellenben közepes intenzitással bő zsírrétegeket égethetünk el. 

zsiregetes2.jpg

Költséghatékonyan, kütyü nélkül is belőhető ez a zóna:
Míg egyenletesen tudunk edzés közben lélegezni, addig a középső tartományban mozgunk. Mikor már zihálunk, hamar vegyük visszább a tempót, mert elértük a magas intenzitás szintjét.

És hogy milyen edzést ajánlunk a zsírégetésre? Futást, bicajozást, az úszást, valamint a zsírégető csoportos órákat.

edzocentrum.hu
kisslifegym.hu

Betegen edzeni? - Törött lábbal sem mész focizni!

A tavasz egyik "legdivatosabb" betegsége az enyhe megfázás. Néha köhintek egyet-kettőt, kicsit folyik az orrom, dehát edzeni attól még simán tudok. Persze, de amire másnap ébredsz, nem csak az izomláz lesz. Így is megéri?

edzes-betegen.jpg

Immunrendszerünk feladata ugyebár, hogy a szervezetünkbe került idegen anyagokat menessze testünkből. Edzés közben viszont alább hagy a védekező mechanizmus - köszönhetően a kortizolnak. Noha ez a legfőbb fehérjeszabályzó hormonunk, magas aktivitása esetén a szervezetünk az immunrendszer helyett rá fókuszál. Edzés közben pedig igencsak megemelkedik a kortizol szint; ergo: adunk a szarnak egy pofont.

edzes-betegen_1.jpg

Inkább maradj otthon, készíts egy kancsó forró teát, dőlj be a fotelbe egy jó könyvvel, és rehabilitálódj. Tekints úgy erre a 2-3 napra, mint egy kis extra regenerációra egy nagyon durva edzés után. Hidd el, sokkal kifizetődőbb, mintha teret adnál a teljes legyengülésnek a súlyok között.

edzocentrum.hu
kisslifegym.hu

süti beállítások módosítása